Powered By Blogger

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Leijonat touhussa

Harvoin matkailijaa onnistaa tällä tavalla. Olimme Aquilan alueella safarilla. Siellä on tällä hetkellä leijonalauma omassa muutaman 10 hehtaarin tarhassa odottamassa pääsyä luonnon helmaan. Tarkoittaa sitä, että viereisen alueen märehtijöille ja pahkasioille odotaa kovat ajat ensi vuonna. Lauma on myös kasvussa, sillä 2 naarasta on tiineenä ja kolmattakaan ei tarvitse tämän kuvasarjan mukaan enää epäillä. Naarailla herää pentujen kanssa oikea saalistusvietti.

Näin se tapahtuu  ja päälle tulee kumeaa karjuntaa. Tosin uros oli jo kolmen päivän kiiman jälkeen varsin poikki. Se ei ollut syönyt ja juonut muutamaan päivään. Ensi sen täytyi päivystää kiimaan tulevaa naarasta muutama päivä, jolloin varsin penseä naaras vain härnäili. Mutta vahdittava oli, sillä lauman nuori uros oli myös hereillä. Sitten alkoi 3 päivän yhtämittainen suoritus. Akti puolen tunnin välein.

Levon hetki kaiken tuoksinan keskellä. Uros oli  merkannut alueensa mahtavilla peräpään suihkuilla. Nuori 4 vuoden vanha kaveri kiersi alueen kaukaa. Mutta tuleva 8 vuotias isä ei aavista, että tässä porukassa taisi tämä lysti olla viimeinen. Näimme Aquilan toisella puolella tarhatun mahtavan 12 vuotiaan uroksen, jonka vastuulle lauman hoitaminen siirtyy 6 kuukauden kuluttua. Mustalla kauluksella varustettu joutuu hommiin muaalle. Oppaat arvelivat, että myös lauman nuorukainen siirretään pois, sillä uusi herra ei ehkä suvaitse kilpailijoita. Nämä leijonat eivät ole siis luonnonvaraisia, mutta tarhat ovat kyllä isompia kuin Korkesaaren häkit. Täytyy pistäytyä joskus myöhemmin Aquilassa ja katsoa josko ovat onnistuneet luonnonvaraistamaan laumansa. Sitä muuten odotti tarhassa 1 leopardi ja kaksi gepardia. Leopardi oli pelastettu yhdeltä tilalta, jossa se oli syötetty niin isoksi, että vatsa laahasi maahan. Nahkan kasvatusta. Nyt herra loikoilu hyvä kuntoisena hyvin eristetyn tarhansa suojissa. Gepardit olivat ihan silitettävissä.        Kaikkea sitä näkee.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti