Powered By Blogger

sunnuntai 27. helmikuuta 2011

SEA POINT ON KUIN NY:N BROOKLIN

 – reissublogi 3

 Kapakaupungin keskusta jää Table Bay:n poukamaan ja se takana on jylhä Table Mountain. Laakeassa lahdenpohjukassa ovat linnoitus ja satama. Keskusta pilvenpiirtäjineen on kuin mikä tahansa maailman metropoli. Varsinaisesti kaupunki ulottuu pohjoiseen ja länteen yli rantatasankojen. Siellä on myös kaupungin ghetto tai niin kuin paikalliset sanovat Chinatown. Siellä asuu 1 tai 2 miljoonaa ihmistä.

 Itään keskustasta niemenkärjessä on Green Point, missä sijaitsee kuuluisa jalkapallostadion. Ajuri kertoi toissa päivänä, että se on myytävänä vaikka venäläisille! Hieno se on. Stadion on siis vain 2 km keskustasta. Main Road halkoo Green Pointin kuten sitä seuraavan Sea Pointin. Green Pointissa Main Roadin pohjoispuolella on hieno vanha asuinalue. Katuja reunustavat kaksikerroksiset rivitalot. Voisi olla missä tahansa Britanniassa. Se on rakennettu jo 1800-luvulla.

 Sea Point on 2 km pitkä asuinkaistale meren ja Lions Headin ja Lions Rumpin muodostamien harjanteiden välissä. Lions Head on yli 700 metriä ja Rump lähes 400 korkea. Alueen pääkatuja ovat Beach Road, rantabulevardi ja Main Road sekä ehkä kolmas ylimmäinen eli High Level Road. Tämä kertookin kaiken alueen topografiasta. Ensin tulee muutama sata metriä leveä rantatasanko ja sitten Main Roadilta poikkikadut lähtevät nousemaan vuoren rinteisiin.

 Sosioekonominen kartta on tietenkin sellainen, että rantasangolla ovat hotellit, keskellä kaupat ja mustien asunnot. Mitä ylemmäksi menemme sen hienompia ovat kämpät.  Ja idempänä Fresnayen päässä on sitten tosihienoa. Siitä ei sitten olekaan pitkä matka Cliftoniin, joka on paikallinen Monaco. Siellä on kolme uimarantaa: yksi rikkaille, toinen tosi rikkaille ja kolmas mahti rikkaille.

 Sea Point ei ole sinänsä rikkaiden alue. täällä näkee kaikenlaisia ihmisiä. Mikä hienointa väestössä näkyy vielä kaupunginosan syntyhistorian. Alue oli autio vielä viime vuosisadan alussa. Sitten emigroitui tänne rakentamaan asuntonsa ensiksi juutalaisia ja sitten kreikkalaisia. Molemmat ryhmät olivat pakolaisia. Juutalaiset pakenivat Euroopan pogromeja. Heitä vainottiin erityisesti vuosisadan alussa Venäjällä ja Puolassa. Eikä Ranskakaan ollut vähäisin siinä pahanteossa. Ranskasta tänne oli sikäli helppo muuttaa, koska hugenotteja pakeni paavin ja Ranskan kuninkaan vainoa suurin joukoin tänne 1600-luvulla. Täällä on vieläkin vanhoja hienoja hugenottikaupunkeja. Kumma kyllä ranskankieli ei ole ottanut jalansijaa.

 Kreikkalaiset sen sijaan tulivat tänne Turkin painostamina. Turkkihan ajoi yli 100 000 kreikkalaista vuosituhantisilta sijoiltaan Turkin mantereelta 1910- luvulla. Suurin osa heitä meni Manner-Kreikkaan, mutta paljon muutti myös uudelle mantereelle, Australiaan ja tänne. Kreikassa käyneet muistavat ainakin Makedonian maakunnassa Neue eli uusialkuiset kylät. Ne ovat siirtolaiskyliä.

 Kolmas eurooppalainen väestöryhmä on tietenkin italialaiset. Heillä on täällä paljon ravintoloita ja pääasiassa asiakkaat ovat paikallisia italialaisia. Siitä tunnistaa hyvät ruokapaikat. Täällä siis ollaan tavernojen, pizzerioiden ja synagogien keskellä. Kansaa on erilaista ja muuten he eivät erotu, kuin juutalaismiehillä on pieni piponsa. Ortodoksijuutalaisia sivuletteineen ja kaapuineen ei ole näkynyt. Niitä taas tapaa Brooklynissa tämän tästä. 

Sea Pointia voisi Brooklynin sijaan paremminkin verrata Nizzaan. Tämä on minusta vain viehättävämpi juuri siksi, että tällä on porukkaa joka lähtöön. Vielä en ole kertonutkaan hienoista englantilaisista ravintoloista, japanilaisista ravintoloista, sushi-paikoista… mutta se on sitten eri juttu, sanoi Kipling. Hänkin yksi kovimmista siirtomaaherrojen ylistäjistä.

 Nyt lähi bistroon. Hei onhan täällä siis ranskalaistakin. Terveisiä vaan Porrassalmen kadulle Bistro Vileeseen Ilkalle ja Vilmalle.

Kapkaupungissa edelleen lauantai-iltana


Jussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti