Powered By Blogger

perjantai 25. helmikuuta 2011

KOI KOIN VOI NÄHDÄ VIELÄ KADULLA

 –reissublogi 2

Maiden ja mantujen asuttaminen tai valloittaminen noudattaa ihmeen samanlaisia uria. Näin on myös Suomen niemellä tapahtunut.

Capeland muodostaa Afrikan eteläisimmän alueen.  Niemen kärkenä on Cape Horn eli Hyvän Toivon niemi. Aluetta asutti ennen valkoisten valtaa koi koi-kansa. He olivat karjankasvattajia vuorten välisillä tasangoilla ja laaksoissa. Koi koit ovat pienikokoisia, laihoja ja heillä on lyhyt käkkärätukka. Mieleen tulevat Namibian bushmannit.

Intian merireitin löytäminen muutti elämän tällä niemellä ja merenpoukamissa. Hollantilaiset perustivat linnoituksen ja suojasataman nykyisen Kapkaupungin lahdelle. Täältä lähdettiin siis purjehtimaan vaaralliselle matkalle niemen ympäri kohti Intian valtamerta. Asetuttuaan tänne hollantilaiset häätivät koi koit vuorille, tuhosivat heidän karjalaumansa ja hakkasivat vuorten rinteiden hienot metsät. Sitten tarina onkin tavanomainen. Linnoitus vaihtoi omistajaa 1600- ja 1800-luvuilla brittien ja hollantilaisten ottaessa yhteen. Loppupuolella niskan päällä olivat britit ja maa Buurisotien (1900-luvun alussa) jälkeen kuului kansainyhteisöön. Julman apartheit-kauden 1948 - 1994 jälkeen Etelä-Afrikan tasavaltaa ovat hallinneet mustat eli siis ANC.

Palataan vielä koi koi-kansaa. he eivät antaneet helposti periksi maahantunkeutujille. Hollantilaiset, britit ja hugenotit kokivat kovia suurissa koi koi-sodissa. Koi koit kärsivät tappion ja useita heidän johtajiaan pidettiin vuosikymmeniä tyrmässä kuuluisalla Robben Islandilla. Siellä pakotettiin kärvistelemään 200 vuotta myöhemmin nykyisen mustan enemmistön johtajat kuten Nelson Mandela.

Nykyisin alueen pääväestö on mustia. He ovat tulleet pohjoisesta valkoisten houkuttelemina ja pakottamina. Vallanpitäjät tarvitsivat työvoimaa maatiloille ja satamaan. Työvoimaa löytyi myös idästä ja niinpä malesialaisista ja intialaisista tuli suuri väestöryhmä Etelä-Afrikkaan. He olivat ainakin aluksi enimmäkseen käsityöläisiä ja kauppiaita.
Maan pääkieli afrikaans kuulostaa hollannilta, mutta se on outo sekoitus hollantia, englantia ja malesialaisten kieltä. Kansojen sulatusuuni siis tämäkin. Itse asiassa täällä on valtavasti eri kansallisuuksia. Siitä ajattelin kertoa myöhemmin.

Koi Koihin vielä palatakseni. Heitä näkee kadulla myös täällä Sea Pointissa. En ole jutellut heidän kanssaan, mutta kovin hyljeksityiltä näyttävät. Siirtomaaherrojen eliksiiri viina ei näytä olevan heille vierasta. Kurjalta tuntuu ja vähän samanlainen tunne on kuin Kööpenhaminan rautatieasemalla kohdattuani eskimoita. Mitkähän olisivat tunnelmat, jos Helsingin kaduilla kerjäläisinä olisivat romanian mustalaisten sijaan saamelaiset.

Alkuperäiskansoja tulisi arvostaa ja heidän elinoloistaan pitää huolta.

Jussi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti