Powered By Blogger

maanantai 15. tammikuuta 2024

Kasvua vai kehitystä

Eurooppa on täynnä elinvoimaisia, vanhoja kaupunkeja, joiden ”kasvu” on pysähtynyt vuosia, vuosia sitten. Ne pärjäävät hyvin muuttuvassa maailmassa. Ne kehittyvät edelleen. Niiden yllä eivät vaapu nostokurkien nokat elinvoiman elähdyttäjinä enää kuin silloin tällöin.

 

Olen saanut mielenkiintoista palautetta kirjoitukseeni, jossa arvostelen Mikkelin kaupunkia liiallisesta keskittämisestä kaupunkitaajamaan ja kasvustrategiasta tilanteessa, missä monet tunnusluvut kuvaavat kasvun olevan loppu. Pitäisikö nostaa kädet pystyyn eli antautua, on ollut monen kommentin sisältö.

Ei, ei minusta todellakaan pidä luovuttaa. Ajatteluni mukaan kasvustrategian sijaan tai ainakin vahvasti sen rinnalle tarvitaan elinvoimatoimintaan ja yhdyskuntasuunnitteluun niiden sisällöllistä kehittämistä. Tarvitaan määrän sijaan laatua.

Näkemystäni on arvioitu myös liian teoreettiseksi ja epärealistiseksi. Tuohon en oikein voi vastata muuten kuin, että mielestäni lineaarisen kasvumalliin tukeutuminen on Mikkelin tilanteessa tällä hetkellä juuri kehno toimintamalli ja sen taustalla on tilanteeseen sopimaton teoria.

Hyvä viisaus on, että mikään ei ole sen käytännöllisempää kuin hyvä teoria. Sitä tässä tilanteessa nyt kaivataan.

Mitä minulla on sitten tarjolla?

Jatkuvan kasvu-uskon eli lineaarisen kasvumallin ja tavoiterationaalisen suunnittelumallin sijaan tulisi Mikkelissä lähteä analysoimaan muutossyklejä ja etsimään myös ei määrällisiä muutostekijöitä (puhumme ekspansiivista malleista). Pelkistetysti tämä merkitsisi huomion kiinnittämistä enemmän olemassa olevan kehittämiseen. Sen ehostamiseen, sen arvon lisäämiseen, sen tuottavuuden kasvuun jne.

Juuri kehittämisen teorioiden pohdiskelu antaa myös eväitä strategiatyöskentelyyn. Muutoksen hallinta on avain kehittyneempään huomiseen.

Tässä muutamia käytännön esimerkki keskustelun elävöittämiseksi:

1.       Uusien kerrostalojen suuri lisäys Mikkelin keskustaajamaan ei paranna Mikkelin elinvoimaa. Rakennuslama Mikkelissä ei johdu vain huonosta suhdanteesta, vaan meillä on myös väestön vähenemisestä, väestörakenteen muutoksesta ja kaupunkitaajaman sekä kehysalueen epätasapainosta johtuva rakenteellinen ongelma.

 

Uuden rakentamisen sijaan tulisi painottaa enemmän olemassa olevan rakennuskannan arvonlisäystä peruskorjaamalla ja täydennysrakentamalla. Työtä kyllä rakentajille riittää.

 

2.       Ostovoiman kasvu viime vuosina ei puolla mitenkään talousalueellamme uusien kauppakeskusten rakentamista. Osuuskauppa ja Kesko ovat tehneet omat ratkaisunsa. Uuden rakentamisen ja siitä kasvuodottaman sijaan kumpikin on päätynyt kehittämään omilla investoineillaan olemassa olevaa. Tuottavuus haetaan kasvun sijaan toiminnan kehittämisestä.

 

Talouskasvun ja ostovoiman ylittävät kaupaninvestoinnit ovat uhka koko keskustaajaman kehitykselle. Veturitallin alueelle suunniteltu erityiskauppakeskus on mielestäni tällainen. Kaupungin tulisi tehdä siitä oma vaikutusarviointi. Pelkään suurta mahanlaskua.

 

Kenkäveronniemen suunnitelma ei näytä perustuvan suoraan ostovoimaan, eikä se toimintakonseptillaan kilpaile keskustaajaman liikkeiden kanssa. Se myös löytänee asiakkaansa paremmin ohimenevästä liikenteestä ja verkkokaupasta. Aika tämänkin näyttää, mutta tapahtumakeskuksena masinoitua toista Stadiumia emme ainakaan kestä.

 

3.       Kasvuohjelmassa suunnitellaan kasvuyritysten ja eri toimialojen verkostojen kehittämistä. Tämä on juuri tarkoittamaani elinkeinojen laadullista kehittämistä. Luodaan olemassa olevalle uusia mahdollisuuksia. Pienet tulevat osaksi suurta.

 

Verkostotalous syntyi ja kehittyi Pohjois-Italiassa, Lombardian vaatetusteollisuudessa 1980-luvulla hyvin tuloksin. Suomessa hyvä esimerkki verkostoitumisesta ovat telakkateollisuuden alihankkijoiden verkostot. Ovathan myös Mikkelin seudulla matkailuyritykset (Saimaan Gastronomit, Saimaan Charmantit ja Visit Saimaa) ja pientuottajat (D.O. Saimaa) jo rakentaneet lupaavia yritysverkostoja.

 

Kasvuohjelman tälle hankkeelle soisin runsaasti panostusta ja sen myötä menestystä.

 

4.       Vielä yksi esimerkki laadullisesta ja osin myös määrällisesti elinvoiman kehittämisestä voisi Mikkelissä olla vapaa-ajan asuntojen muuttaminen ympäri vuoden asuttaviksi. Meillä on täällä 10 500 loma-asuntoa. Tutkimuksen mukaan Suomessa 13 % mökkien omistajista suunnittelee lähimmän 10 vuoden kuluessa ryhtyvänsä muuttamaan niitä ympärivuotisiksi. Edessä meillä voisi olla mitä melkoinen rakennusbuumi, mikäli Mikkeli siihen taipuisi.

 

Ainakin kaupunki joutuisi tarkastamaan ajatuksensa, koska haja-asutusalueille myönnetään täällä penseästi rakennuslupia. Tarvittaisiin ajattelumallien täysmullistus, jotta kehysalueille syntyisi tästä uutta arvonmuodostusta ja elinvoimaa. Tuloksena voisi olla jopa 1500 uutta ympärivuotista asuntoa Mikkeliin. Mikä mullistus!

 

 

 

Jussi Palonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti